Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Ermelo
Dr. Holtropstraat 12
3851 JK ERMELO

Openingstijden

Ma: 13.00 - 18.00 uur
Di: 09.30 - 18.00 uur
Wo: 09.30 - 18.00 uur
Do: 09.30 - 18.00 uur
Vr: 09.30 - 21.00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

Ermelo úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Een wijnproeverij, een hele belevenis

Een wijnproeverij: een hele belevenis

Het woord zegt het al; bij een wijnproeverij proeft u wijn. En omdat smaken nu eenmaal verschillen, zullen er bij een wijnproeverij verschillende meningen zijn over de wijnen die geproefd worden. En dat is natuurlijk prima, want smaak is een persoonlijke gewaarwording. Wat de één een heerlijke wijn vindt, zal de ander minder lekker vinden. Maar lekker of niet, de beleving is er niet minder om. Kleuren, geuren, smaken. Van purperpaars naar robijnrood, rosékleurig en helderwit, met tonen van chocolade tot framboos, aarde en hout en smaken variërend tussen zoet, zuur, kruidig en fris. Iedere wijn is anders en heeft zijn eigen kenmerkende eigenschappen. Soms subtiel en soms duidelijk aanwezig. Tijdens een wijnproeverij komt u dit allemaal tegen en kunt u uw ervaring delen met anderen. Stap voor stap ervaart u de schoonheid van de gepresenteerde wijnen. Een prachtige ervaring.

TIP: Bij veel topSlijters kunt u terecht voor zo’n unieke wijnbeleving. Informeer hierover bij úw topSlijter. Klik hier voor een topSlijter bij u in de buurt.

1. Wijn zien

Wijn moet even ademen om de beste smaak te krijgen. Neemt u daarom rustig de tijd om de wijn eerst uitgebreid te onderzoeken. Begin met het bekijken van de ingeschonken wijn. Dit kan het beste tegen een witte achtergrond. Houd het glas een beetje laag en schuin, zodat u kunt zien hoe de kleur verandert vanaf het midden naar de rand. Ervaren wijnkenners kunnen aan de kleur al zien hoe oud een wijn ongeveer is. Jonge rode wijn is vaak wat lichter purperpaars van kleur en gaat van robijnrood naar bruinrood. Witte wijn begint met een geelgroene ietwat bleke kleur en wordt met de jaren steeds kleurrijker. Soms kan wijn een beetje troebel zijn. Vooral een ‘sur lie’ wijn, want die is ongefilterd. Ook kan er bezinksel te zien zijn op de bodem van het glas. Dit is een natuurlijk overblijfsel van het wijnmaakproces. De intensiteit, diepte en verzadiging van de kleur zegt niet direct iets over de kwaliteit van een wijn.

TIP: In het artikel “Weten over wijn: een hele wetenschap” kunt u veel wijntermen vinden die u meteen in de praktijk kunt brengen tijdens een wijnproeverij.

2. Wijn ruiken

Klik op de afbeelding voor groter formaat
Om de aroma’s die in de wijn zitten te laten ontsnappen kunt u het glas laten walsen. Dit doet u door voorzichtig een ronddraaiende beweging met het glas te maken. Hierdoor komt er zuurstof bij de wijn, waardoor u de geur beter kunt ruiken. Steek vervolgens uw neus in het glas. Het is heel lastig om te omschrijven wat u ruikt en dit vereist enige oefening. Vaak doen geuren u ergens aan denken. Door met anderen uw ervaring te delen, wordt het een stuk makkelijker om geuren te herkennen. U zult al snel tonen van fruit herkennen. In witte wijn zijn dat meestal de citrusvruchten en tropische vruchten of appel. In rode wijn herkent u al snel rode vruchten, zoals frambozen, kersen of bramen. Het wil niet altijd zeggen dat deze vruchten ook verwerkt zijn in de wijn. Deze geuren kunnen ontstaan tijdens de vinificatie. Naast fruittonen kunt u na enige oefening ook tonen herkennen als bloemig, aards, kruidig en vanille en dierlijke tonen. Tonen als chocolade en koffie komen voornamelijk voor in wijnen die gerijpt zijn in een houten vat.

Een goed hulpmiddel bij het ruiken en herkennen van aroma’s is het aromawiel. U begint bij de binnenkant. Hier staan de gemakkelijk te herkennen geurgroepen zoals bloemig, of kruidig. Vanuit daar werkt u verder naar buiten voor de exacte geur binnen de aromagroep.

TIP: Neem tijdens een proeverij wat water of brood tussendoor, dat neutraliseert de smaak een beetje.

3. Wijn proeven

Neem een slok wijn en laat dit rondgaan in uw mond. Uw tong bestaat uit verschillende smaakpapillen en is verdeeld over zones. De punt van de tong proeft zoete smaken, de zijkanten zoute smaken, het midden de zure smaken en de achterkant proeft bittere smaken. Het is daarom belangrijk dat de wijn goed rondgaat in de mond. Neem daarna wat lucht door te slurpen. Ja, slurpen mag bij een wijnproeverij, omdat hierdoor zuurstof bij de wijn komt waardoor de smaakstoffen nog beter vrijkomen.


Wat zijn de smaken die als eerst naar boven komen en komt dit overeen met wat u heeft geroken?

Een wijn die goed in balans is, heeft een goede harmonie tussen het alcoholgehalte, de tannine, zuren en zoetheid. Te veel zuren maakt de wijn ook daarom te snel zuur. Is er te veel tannine dan is de wijn bitter en stroef. Let ook op de afdronk. Indien deze langer dan 60 sec. blijft hangen, kan dit een teken zijn dat de wijn van goede kwaliteit is. Naast slurpen is het uitspuwen van wijn tijdens een proeverij heel normaal. Neem hierna gerust een nieuwe slok en herhaal het ritueel, om zo nog meer smaaksensaties te ervaren.

Wanneer u alle wijnen doorslikt, kunt u al snel de verschillende smaken van de wijnen tijdens de proeverij niet goed meer onderscheiden. En wijn bevat natuurlijk alcohol, dus u blijft ook niet meer helemaal helder in uw beoordeling.

TIP Op een proefformulier kunt u alles opschrijven en bijhouden wat u allemaal hebt gezien, geroken, geproefd en ervaren. Met welke woorden u dit omschrijft, bepaalt u zelf. Uiteindelijk gaat het erom wat u van de wijn vond. Vond u de wijn lekker of laat u hem liever staan? Dat is aan u! Veel proefplezier!